Лаванда — красива, ароматна та корисна

 

Лаванда (Lavandula) — рід рослин з сімейства ясноткових, він містить 47 видів і кілька гібридних різновидів. Крім того, що ця рослина вишукано красива та ароматна, вона застосовується в самих різних областях.

У багатьох країнах світу лаванда вирощується в промислових масштабах. Лідерами її виробництва є Франція, Болгарія та Китай. У Франції її називають «фіолетовим золотом Провансу», оскільки в цій провінції посадки ароматної рослини займають 20 тисяч гектарів.

Чудовий аромат лаванди здавна привертає увагу парфумерів. З найдавніших часів вона застосовується у медицині. Лавандову віддушку застосовують в стравах з баранини. Як прянощі її додають у рибні та м'ясні страви, а також — в овочеві салати. У деяких країнах можна спробувати лавандове морозиво та каву з витягами з ароматної рослини.

Лаванда — культура теплолюбна. Однак в останні десятиліття селекціонери вивели досить холодостійких сортів. Завдяки цьому, при належному догляді, її можна вирощувати й в регіонах з холодними зимами. 

Медицина

З квіток лаванди виділяють ефірну олію, яка містить безліч корисних елементів: вітаміни, кумарини, ліналоол, дубильні речовини, смоли, а також урсулову, валеріанову, капронову та оцтову кислоти.

Лавандова олія має антисептичну, сечогінну та седативну дії. Лаванду застосовують для лікування серця та судин. Її можна використовувати для профілактики інсультів та інфарктів. Вона допомагає при розладах нервової системи, ефективно знімає стрес. Завдяки сечогінному ефекту вона буде корисна для зняття набряків.

Наприклад, щоб заспокоїти нерви, потрібно взяти живі квіти або листя рослини, ретельно розтерти їх, та отриманою масою натерти віскі. Зняти стрес також допомагає чай із засушених квіток. 

Ароматерапія

Аромат лаванди заспокоює нервову систему та має легкий седативний ефект. Якщо розмістити свіжі або засушені квіти поруч із ліжком, це буде сприяти повноцінному сну — спокійному та міцному. 

Косметологія

У косметології лаванда застосовується дуже широко. Серед рослин, які використовуються в цій сфері, вона безперечний лідер. Лаванда:

  • звужує пори шкіри, не закриваючи їх;

  • живить шкіру;

  • лікує вугрі та комедони, має антисептичну дію;

  • зміцнює волосся та сприяє зникненню лупи.

З листя лаванди роблять відвари для ополіскування волосся і настої, які втирають у шкіру голови. З квіток виготовляють маски для обличчя. 

Протипоказання

Протипоказань до застосування лаванди та засобів, виготовлених на її основі, небагато.

  • Оскільки рослина має жовчогінні властивості, її не можна застосовувати тим, у кого є камені у жовчному міхурі.

  • Не рекомендується вживати цю травичку гіпотонікам, адже вона знижує тиск.

  • Варто утриматися від лаванди людям з низьким згортанням крові.

  • Нарешті, є люди з індивідуальною непереносністю лаванди, але їх дуже мало.

Інакше кажучи, якщо у вас немає вищеперелічених неприємностей, лаванда принесе вам тільки користь. 

Лаванда та комахи

Загальновідомо, що лаванду не любить моль. Але лавандовий аромат відлякує ще й мух, комарів. Настій, приготований з квіток та оцту, являє собою природний репелент. Якщо натерти їм шкіру, можна позбутися настирливих комах у поле або в лісі. 

Заготівля

У домашніх умовах лаванду сушать. Найбільшу цінність представляють квітки рослини. Але можна використовувати також молоді листочки та кінчики пагонів. Збирати квіти можна з другого тижня цвітіння, тобто — практично все літо. Зазвичай ножицями зрізається верхівкова частина рослини. Потім вона сушиться. Краще це робити в природних умовах, але не на відкритому сонці. Після просушування квітки відбирають і зберігають окремо від листя.

Отриманий продукт потрібно берегти від вогкості. Однак, використовувати для зберігання полотняний мішок не бажано, оскільки ефірні олії легко випаровуються.

лаванда вузьколиста hidcote      лаванда вузьколиста grappenhall